Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Online sorozat kutatóknak - kutatási adatkezelésről

2021. május 12., 09:10

Online sorozat kutatóknak - kutatási adatkezelésről

A tudományos kommunikáció dinamikus változásaihoz igazodva egyre nagyobb hangsúlyt helyezünk a kutatási adatok kezelésére. A kutatási adatokkal szembeni elvárások is egyre inkább a modern kor normáit igyekeznek követni, különös tekintettel a megtalálhatóságra, a hozzáférhetőségre, az interoperabilitásra és az újra felhasználásra. Ezeket a tényezőket együttesen FAIR alapelveknek nevezzük, melyek térhódítása egyre nagyobb a kutatási adatok kezelésének gyakorlatában.

Ezekre a modern gyakorlatokra fókuszálva a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és az Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiumának (EKK) Hungarian Open Repositories

(HUNOR) [1] munkacsoportja 10 alkalmas online meetup sorozatot szervez, ahol az érdeklődő kutatók számos hasznos információval gazdagodhatnak a modern kutatási adatkezelés gyakorlataival kapcsolatban, továbbá az aktuális nemzeti előírásoknak megfelelően elkészíthetik a kutatási adatkezelési tervüket, illeszkedve a saját kutatási témájukhoz. Mindemellett pedig a tudományterületükhöz kapcsolódó adatrepozitóriumokat is megismerhetik.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött (a résztvevők száma korlátozott). Az események tartalmilag megegyeznek, az érdeklődő kutatók 10 alkalom közül választhatnak.

További információk és regisztráció:

https://openscience.hu/events/kutatasi-adatkezeles-meetupok-fokuszban-a-lathatosag/