Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

TÁMOGATÓ CÉGEKET KERES A FORMULA RACING MISKOLC CSAPATA

2021. április 7., 14:30
A Miskolci Egyetem Formula Student csapata 2021-ben is gőzerővel dolgozik az idei fejlesztések megvalósításán. Az öntevékeny hallgatói csoport idén először fogott bele egy elektromos versenyautó fejlesztésébe, így szükséges erőforrásaik előteremtéséhez keresnek most támogatókat.

 

2021-ben is gőzerővel dolgozik a Formula Racing Miskolc csapata 

 

A Formula Racing Miskolc egy olyan hallgatói öntevékeny kezdeményezés, melynek keretein belül a hallgatók mélyreható ismereteket és tapasztalatokat szerezhetnek a járműipar és autósport különböző ágazataiban. Az alap - és mesterképzésben résztvevő, szinte minden karról érkező hallgatók együtt alkotják a csapatot: lehetőséget kapnak arra, hogy elméleti tudásukat átültessék a gyakorlatba és megtanuljanak egy közösség részeként dolgozni, kipróbálhatják tudásukat a műhelyben és versenyeken egyaránt. Az így megszerzett tapasztalatnak köszönhetően ezek a hallgatók már egy lépéssel mások előtt járhatnak a munkaerőpiacon. A tagsággal járó szakmai előnyöket sok más mellett a megannyi diplomamunka, valamint országos és regionális TDK dolgozat is bizonyít. 

 

A Formula Student mérnökversenyek célja az, hogy a hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok olyan versenyautót tudjanak megtervezni és kivitelezni, mellyel képesek nemzetközi színtéren versenyezni. Ezáltal a hallgatók nem csak gyakorlatorientált munkatapasztalatot tudnak elsajátítani, hanem a járműipar szereplőivel is képesek olyan kapcsolatot kiépíteni, mely később hasznos lehet számukra a karrierjük kialakítása során. Ezek a versenyek számos európai országban kerülnek megrendezésre. Egy átlagos verseny általában 4 napot vesz igénybe, melyek során két csoportra bontható versenyszámokban vehetnek részt az autók: statikus és dinamikus. A statikus megmérettetés részét képezi többek között a műszaki terv megvédése, az üzleti terv bemutatása, a költségelemzés. A dinamikus versenyszámok közé tartozik a Gyorsulás, Skid Pad, az Autocross valamint az Endurance versenyszámok, ahol a különböző országból érkező csapatok a versenypályán is megmérettethetik tudásukat. 

 

Projektenként körülbelül egy 140 oldalból álló szabályzatot határoznak meg, mely tartalmaz minden olyan technikai és biztonsági kritériumot, amelyeknek meg kell felelnie az autónak: csak ezek teljesítésével versenyezhetnek a hallgatók. Annak érdekében, hogy ezt a csapattagok teljesíteni tudják, szükséges a legfejlettebb technológiai eszközök, alkatrészek és szerszámok beszerzése, mely a csapat támogatói nélkül nem valósulhatna meg. A Miskolci Egyetem és a támogató cégek jelentős szakmai, infrastrukturális, valamint anyagi és kapcsolati tőkével biztosítják a Formula Racing Miskolc működését, hogy a csapat és tagjaik zökkenőmentesen fejlődhessenek az ipari trendeket követve. A támogatást a csapat megjelenési lehetőségek által kompenzálja a támogatók számára, ezzel elősegítve a vállalati profil bemutatását és népszerűsítését nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt. Ez természetesen nem csak a versenyekre terjed ki, hanem azon kívül is igyekeznek megragadni minden lehetőséget arra, hogy promótálják az őket segítő szervezeteket, cégeket. Ennek elősegítésére a csapattal számos helyen lehet találkozni, például szakkiállításokon, egyetemi rendezvényeken, támogatói céges- és család napokon. Szponzoraiknak a támogatás mértékétől függően különböző megjelenési lehetőséget biztosítanak, elsősorban a versenyautón, szóróanyagokon, továbbá csapatruházaton, közösségi médiákban, valamint egyéb online platformokon való céges elhelyezés formájában. Nem elhanyagolható a tény, hogy a csapatba bizalmat fektetett cégek már több módon kamatoztathatták a friss, versenyképes munkaerő előnyeit. 

Mivel a verseny egy egyetemi hallgatók számára kiírt esemény, így a csapat életében szereplő tagok általában csupán pár évig tevékenykedhetnek ebben a közösségben. Ebből kifolyólag folyamatos utánpótlásra van szükség, ami évente kb. 20 hallgatót jelent a csapat számára, akiknek a felvétele minden évben az őszi tanulmányi félév kezdetekor történik. Ennek köszönhetően az évek során rengeteg hallgatót képes megmozgatni a tevékenység és segíteni nekik abban, hogy megfelelő felkészültséggel nézzenek az ipari igények elébe. A csapat 2020-ban is több taggal bővült, melynek rendhagyó módon a jelentős részét a Gazdaságtudományi Kar hallgató teszik ki. Ők, valamint más nem műszaki karok hallgatói abban segítik jelenleg a csapatot, hogy a megteremtsék a médiákban történő szereplés lehetőségeit annak érdekében, hogy tevékenységüket még szélesebb körben megismertessék. 

 

A csapat legújabb céljaként egy elektromos autó fejlesztését és megvalósítását tűzte ki. A Formula Racing Miskolc első elektromos tanulmányautója egy FRMe-01 típusjelzésre hallgató, EMRAX 228-as típusú vízhűtéses BLDC motorral rendelkező koncepció, mely egy UniTek BAMOCAR D3 típusú motorvezérlő egységgel rendelkezik. A motor energiaellátásálért egy saját fejlesztésű akkumulátorcsomag felelős, amely lítium-polimer cellákból épül fel. A kisfeszültségű rendszer ellátását szolgáló akkumulátorcsomag biztonságáért egy, a tagjaik által kifejlesztett akkumulátor-felügyeleti rendszer felel. Kijelenthető, hogy ez csapat legnagyobb fejlesztéseit tartalmazó konstrukciója, ugyanis az elektromos hajtáslánc mellett helyet kaptak az önvezető funkciók is, melynek segítségével az autó képes lesz pilóta nélkül teljesíteni a pályát, így a benzines autó továbbfejlesztése mellett ebben a versenykategóriában is öregbíthetik a Miskolci Egyetem hírnevét.